‘Vliegende cabine’ komt sneller tot stand met Leuvense 3D-technologie

02 november 2021

20:18

Een vliegende eenpersoonstaxi van het Amerikaanse bedrijf Lift Aircraft werd snel ontwikkeld met de hulp van het Leuvense 3D-printingbedrijf Materialise. ‘Wij hielpen het gewicht onder 115 kilo te houden.’

Terwijl veel automobilisten zich nog afvragen of ze al klaar zijn voor hun eerste elektrische wagen, zijn enkele bedrijven al bezig met een nieuwe revolutie in persoonlijke mobiliteit. Het Amerikaanse bedrijf Lift Aircraft gelooft dat ook mensen zonder pilotenopleiding zich zullen verplaatsen met lichte, semiautonome passagiersdrones.

Het bedrijf ontwierp de Hexa, een vliegende eenpersoonscabine die, aangedreven door 18 batterijen en evenveel rotoren, verticaal kan opstijgen en landen. De passagier stuurt het toestel aan met een joystick, maar de echte vliegkunst wordt geleverd door de boordcomputer.

Volgens oprichter Matt Chasen is de Hexa veiliger dan klassieke vliegtuigen omdat de meeste ongevallen te wijten zijn aan menselijke fouten. Hij verwacht dat de vliegende cabines onder meer worden ingezet voor toeristische vluchten en snelle taxiverbindingen.

De Hexa voerde al in 2018 bemande vluchten uit.

Het vier jaar oude bedrijf, gevestigd in de Texaanse stad Austin, houdt er een verschroeiend groeitempo op na. Nog geen jaar na de oprichting in november 2017 voerde het een eerste bemande testvlucht uit. Intussen is het al commerciële series aan het produceren. Het is het eerste Amerikaanse bedrijf dat een eVTOL (electric vertical takeoff and landing vehicle) in serieproductie heeft gebracht.

89

3D-printing

Hexa bevat 89 onderdelen die met een 3D-printer zijn gemaakt.

Aan die snelle ontwikkeling heeft het Leuvense 3D-printingbedrijf Materialise

een steentje bijgedragen. ‘Om een ultralicht toestel te kunnen bouwen, deden de ingenieurs van Hexa een beroep op Materialise om diverse componenten te ontwerpen en produceren’, zei Fried Vancraen, de CEO van het Leuvense bedrijf, tijdens zijn jongste telefoonconferentie met analisten. Vancraen haalde de case aan als voorbeeld van nieuwe ‘betekenisvolle toepassingen’ die bijdroegen tot de onverwacht sterke groei van 61 procent voor de afdeling Manufacturing.

Lees Meer

Materialise blinkt uit op Nasdaq na recordcijfers

Hexa bevat 89 onderdelen die met een 3D-printer gemaakt zijn. Materialise hielp het bedrijf die sterker en lichter te maken, zodat het gewicht van het toestel onder de drempel van 115 kilo kon blijven. ‘De optimalisatie hielp ook de kosten te reduceren door een kortere bouwtijd en het wegwerken van ondersteunende structuren. Daardoor kan Lift Aircraft het toestel verkopen tegen de vooropgestelde prijs’, zegt Vancraen, die eraan toevoegt dat het optimalisatieproces amper drie maanden in beslag nam.

Volgens Vancraen is er een groeiend aantal toepassingen voor e-VTOLs, zoals elektrische alternatieven voor kleine helikopters voor de brandweer, medische urgenties en de politie in zowel dichtbevolkte stedelijke gebieden met files als in moeilijk toegankelijke gebieden.