VK heeft “geen schijn van kans” om technologie-onafhankelijk te blijven

Het Verenigd Koninkrijk (VK) zou niet in staat zijn om technologisch onafhankelijk te blijven, zei Hermann Hauser, medeoprichter van Arm Holdings plc, een Britse multinational die halfgeleiders en software ontwikkelt, tijdens een conferentie in Londen. 

De tech-veteraan zou hebben gezegd dat het VK “geen schijn van kans” heeft om onafhankelijk te zijn op de technologische markt, volgens berichtgeving van Bloomberg. Het land zou moeite hebben om zijn technologiebedrijven in handen van lokale investeerders te houden. Arm, het bedrijf dat in 1978 door Hauser en collega Chris Curry werd opgericht, wordt momenteel zelf voorbereid op een beursgang in de VS door Japanse eigenaar Softbank Group Corp.

Ook andere Britse bedrijven worden steeds meer door buitenlandse investeerders gecontroleerd. De Franse onderneming Schneider Electric SE kondigde in september bijvoorbeeld aan alle aandelen van Aveva Group plc op te zullen kopen, op moment van schrijven een van de grootste techbedrijven in het VK. In totaal zal het daarvoor zo’n 9,5 miljard pond neerleggen, omgerekend zo’n 10,6 miljard euro. 

Ook de Welshe chipfabrikant Newport Wafer Fab werd vorig jaar verkocht aan Nexperia, een Nederlands bedrijf dat zelf een dochterbedrijf is van het Chinese Wingtech Technology. De Britse overheid probeert daar nu echter een stokje voor te steken: het zou onderzoeken of de overname van Newport alsnog kan worden stopgezet.

“Even ernstig als militaire bezetting”

Hauser zou hebben gezegd dat het van vitaal belang is voor het VK om op technologisch vlak niet afhankelijk te worden van andere landen zoals de VS en China. Daarbij verwijst hij specifiek naar de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die het VK en andere landen gegijzeld zou hebben gehouden door software om halfgeleiders te ontwikkelen als “wapen” te gebruiken. Landen die toegang wilden tot de technologie, moesten naar de pijpen van Trump dansen, meent Hauser. 

“Die afhankelijkheden zijn nu even ernstig als militaire bezettingen vroeger waren”, zou hij verder hebben gezegd. Hauser zou het VK hebben opgeroepen om manieren te vinden om onafhankelijker te worden. Ook de erbarmelijke economische situatie van het land zou daar niet bij helpen, alsook de manier waarop de regering daarmee omgaat. Hauser noemde Kwasi Kwarteng, de kersverse minister van Financiën van het VK, een “financieel ondergeschoolde kanselier, die meer uitgaat van neoliberale ideologie dan van rationele besluitvorming, dus dat helpt niet.”