Politiek over metamorfose Fellenoord: ‘Mooi plan, maar moet concreter’

Politiek over metamorfose Fellenoord: ‘Mooi plan, maar moet concreter’

De noordzijde van Station Eindhoven krijgt een metamorfose. Er moeten meer dan dan zesduizend woningen komen. Diverse fracties in de gemeenteraad vinden dat de plannen voor het enorme project concreter moeten worden.

Het plan is al een tijd in de maak: Fellenoord, nu nog kantoren en brede wegen, wordt de bestemming van zo’n 6000 tot 7000 woningen. Dertig procent moet, als het aan de coalitiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en CDA ligt, sociale huur worden. Dit moet het woningtekort waar Eindhoven mee te maken heeft, verhelpen.

De partijen in de raad zien zeker wat in het plan. De grootste partij, GroenLinks, is een voorstander. Ook andere partijen zijn positief over de plannen van het nieuwe stadsbestuur voor Fellenoord, maar vinden dat het plan wel concreter moet. “Het is een mooi en ambitieus plan”, zegt Chris Dams van D66. “Maar als het niet concreet genoeg is, kan het ernstige financiële gevolgen hebben.”

Miljoenen
En het is ook een behoorlijke financiële uitdaging. Het project gaat zo’n 137 miljoen kosten. De gemeente werkt daarom samen met de provincie en Den Haag. Daarvan kreeg Eindhoven al 75 miljoen. Ook de VVD vindt de plannen mooi, maar benadrukt ook dat zo’n ambitieus plan realistisch moet zijn. “Woningen zijn nodig, en het is mooi dat er betaalbare woningen komen”, vertelt VVD-raadslid Tom Meylink. “Maar het moet ook financieel betaalbaar blijven. Met alle eisen over groen, sociale huurwoningen en betaalbare woningen is het misschien niet realistisch.”

Sociale huurwoningen
De PvdA wil juist dat de sociale huurwoningen gewaarborgd worden. Het moet een plek worden voor iedereen, ook voor mensen met een krappe beurs, is het idee. “Daarom moeten we zorgen dat de raad kan bijsturen”, vertelt Tjeerd Ritmeester. “Sociale huurwoningen moeten gegarandeerd worden, ook als de grondkosten of energiekosten omhoog gaan. Daar moeten de prijzen van de woningen niet onder lijden. Wij zijn er voor de Eindhovenaren, niet de projectontwikkelaars.”

Groen
Partij voor de Dieren mist concrete doelstellingen over groen in het plan. “Woningen zijn natuurlijk erg belangrijk, maar niemand wordt vrolijk van al dat beton”, vertelt raadslid Martijn Verhees. In het plan staat nu weinig over groen, maar als het gebied ook toekomstbestendig moet zijn, moeten er plannen zijn over het opvangen van regenwater en beplanting. “Anders moeten we twintig jaar weer aanpassen, de plannen nu zijn niet klimaatbestendig.”

De gemeenteraad beoordeelt deze en volgende week de eerste plannen. Na de zomer wordt er verder gekeken naar hoe alles kan worden gerealiseerd.

advertentie