“Petrobras, we zijn in oorlog”. Brazilië overweegt privatisering van staatsbedrijf Petrobras

De nieuwe Braziliaanse minister van Energie, Adolfo Sachsida, zegt dat hij de optie gaat bestuderen om het staatsbedrijf Petrobras te privatiseren. Het staatsoliebedrijf ligt namelijk op ramkoers met de regering van Bolsonaro, vanwege de “onverantwoordelijke winst” die het bedrijf zou maken.

Vorige week drong de Braziliaanse president Jair Bolsonaro er bij het staatsoliebedrijf Petrobras op aan om de brandstofprijzen niet verder te verhogen. Hij hekelde namelijk de enorme winsten die het bedrijf boekt, terwijl de Brazilianen geconfronteerd worden met stijgende prijzen aan de pomp. De president bekritiseerde het bedrijf ook voor zijn “onverantwoordelijke winst”. “Ik vraag Petrobras verantwoordelijk te zijn en de dieselprijzen niet te verhogen”, zei de president nog op 5 mei. 

Een dag later, op 6 mei, publiceerde het bedrijf echter zijn kwartaalwinst die ongeveer 9 miljard dollar bedraagt, zo’n 40 keer meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een week later verhoogde Petrobras alweer zijn dieselprijzen met 9 procent, wat de Braziliaanse politiek tegen de borst stuitte.

Uw winst is als verkrachting

Bolsonaro stelde dat het oliebedrijf een “misdaad” begaat en de Braziliaanse bevolking “verkracht” door torenhoge winsten te boeken, terwijl de consument bij de pomp wordt uitgeknepen. “Petrobras, we zijn in oorlog. Uw winst is als een verkrachting, het is absurd”, zei hij in zijn wekelijkse livestream op sociale media.

De nieuw benoemde minister van Energie, Sachsida, gaat echter nog een stap verder door te onderzoeken of Petrobras kan worden geprivatiseerd. “Ik ga de mogelijkheid van de privatisering onderzoeken”, aldus de minister, die het ook als een bijkomende mogelijkheid ziet om meer kapitaal naar Brazilië aan te trekken.

Petrobras is regelmatig het mikpunt van kritiek van de overheid wanneer het de binnenlandse prijzen van zijn producten verhoogt. Volgens critici zou de oliegigant als staatsbedrijf de Brazilianen juist moeten beschermen tegen de effecten van wereldwijde trends op de oliemarkt. Echter als het bedrijf geprivatiseerd wordt zal het de belangen van zijn aandeelhouders moeten verdedigen, wat mogelijk tot hogere prijzen zal leiden, zeggen economen.

De prijsstijgingen aan de pomp kunnen Bolsonaro parten spelen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober. De inflatie met dubbele cijfers holt de levensstandaard in de grootste economie van Latijns-Amerika uit.

Bolsonaro’s belangrijkste verwachte uitdager, ex-president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij (PT), is de laatste tijd de populairste in de peilingen. Beide mannen hebben zich gekeerd tegen de praktijk van Petrobras om zijn binnenlandse brandstofprijzen gedeeltelijk aan de internationale tarieven te koppelen.

(ns)