Omroep Flevoland – Nieuws – Waterstand in IJsselmeer nog zeer hoog, meerdere sluizen gesloten

De waterstand in het IJsselmeer en het Markermeer blijft nog steeds zeer hoog door de grote aanvoer van water uit de rivieren. Daarom wordt de stormvloedkering Ramspol tussen Ens en Kampen mogelijk opnieuw gesloten. Ook zijn enkele sluizen in de Noordoostpolder en bij Dronten gestremd vanwege het hoge water.

De harde wind stuwt het water van het IJsselmeer nog op richting de kant van Noordoostpolder. Bij het Markermeer heeft met name de kant van Noord-Holland last van hoogwater.

Veel waterschappen voeren extra dijkinspecties uit, maar volgens het Waterschap Zuiderzeeland is dat in Flevoland nog niet nodig. Het hoge waterpeil zorgt in tegenstelling tot in Noord-Holland niet voor problemen in onze provincie. Daar zijn bijvoorbeeld bij Volendam zandzakken neergezet. Omroep Flevoland – Nieuws – Waterstand in IJsselmeer nog zeer hoog, meerdere sluizen gesloten

ANP

Het is nog niet zeker of de stormvloedkering Ramspol daadwerkelijk gaat sluiten. Dat weet Rijkswaterstaat meestal pas vlak van tevoren. Dinsdagavond werd de kering ook al gesloten vanwege de waterstanden. Dat gebeurde rond 21:00 uur.

Sluizen dicht
De provincie meldt dat er wel een aantal sluizen in Flevoland is gestremd. Boten kunnen geen gebruikmaken van de Urkersluis, Friese sluis, Voorstersluis en de Ketelsluis.

De waterstand in de Rijn gaat vanaf woensdag weer stijgen. Het water in de Maas doet dat al en bereikt naar verwachting donderdag de piek bij Maastricht. De Maas bereikt dan een waterstand die gemiddeld eens in de drie jaar voorkomt, aldus het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat. Waterschap Limburg verwacht wel wateroverlast, maar voorziet geen ernstige problemen.

De Rijn bereikt zondag of maandag de hoogste stand, die ongeveer vergelijkbaar is met het hoge water van vorige week. Zo’n hoge waterstand komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor.

Situatie zeldzaam
Het gebeurt maar zelden dat het vier keer kort achter elkaar hoogwater is in de grote rivieren. Bijkomend probleem is, aldus Rijkswaterstaat, dat de bodem helemaal verzadigd is met water, waardoor neerslag niet wegzakt maar ook allemaal door de rivieren moet worden afgevoerd.