Sinds 2018 doet SunLED Life Science baanbrekend onderzoek op het gebied van fotobiomodulatie. Dit heeft onder meer geleid tot de gepatenteerde en wetenschappelijk bewezen SunLED-technologie. Die technologie – toegepast in alledaagse elektronica zoals beeldschermen, telefoons en lampen brengt de gezondheidsvoordelen van zonlicht, namelijk verbeterde fysieke en mentale gezondheid en een versterking van het immuunsysteem. Met SunLED-technologie kan in een binnen-omgeving worden genoten van de gezonde aspecten van zonlicht. Er zijn inmiddels wereldwijde patenten toegewezen aan SunLED en het wetenschappelijke bewijs van de technologie is extern gevalideerd. Kearney heeft het marktpotentieel van SunLED getoetst bij consumenten in de VS, Europa en China en ook de interesse gevalideerd van business leaders van ‘s werelds grootste merken voor consumentenelektronica. Het leidde tot een marktrapport dat de eerder verwachte potentie overtreft. Samen met Kearney wordt nu de volgende stap gezet in het proces om SunLED naar de markt te brengen.
Seaborough Nano Materials
Met een potentiële besparing tot 20% op LED-verlichting, biedt Seaborough Nano Materials de mogelijkheid tot een wereldwijde besparing op energieverbruik door efficiëntere LED’s. Volgens de Verenigde Naties is bijna 20% van het elektriciteitsverbruik en 6% van de CO2-uitstoot wereldwijd toe te schrijven aan verlichting. Nanotechnologie biedt een betaalbare en schaalbare oplossing om hierop substantieel te besparen. Seaborough’s onderdeel Nano Materials geldt wereldwijd als specialist op dit gebied en heeft met haar zeer energiezuinige nanotechnologie EuroLED een unieke, wereldwijd gepatenteerde oplossing, onder meer voor LED-verlichting. Eerder dit jaar is voor de uitrol een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Current Chemicals. M&A-specialist Yole heeft inmiddels een marktrapport gepresenteerd waarin de potentie van EuroLED en de toegewezen patenten is gevalideerd, zodat nu samen met Yole de volgende stap in het verkoopproces kan worden genomen.
Ultima
De Seaborough-venture Ultima vermarkt een gepatenteerde oplossing voor het efficiënt vervangen van kwikhoudende tl-buizen, gecombineerd met een technologie die de beloofde energiebesparingen van bestaande producten van de grootste marktpartijen ruimschoots overtreft. Ook voor deze venture is het potentieel bewezen en is ClearViewIP (voorheen onderdeel van Deloitte) ingeschakeld om de patentenportefeuille aan de markt te brengen.
Seaborough werd in 2016 opgenomen in Momentum Technology Fund I. In de acht jaar na de start van het fonds is gestaag gewerkt aan een ijzersterk wereldwijd patentportfolio en zijn de drie ventures onder de Seaborough-vlag klaar om naar de markt te gaan. Deze stap heeft Momentum Capital zorgvuldig afgestemd met de teams in de ventures én met de Certificaathouders. De komende periode zorgt Momentum Capital voor regelmatige updates over het uitvliegen van de drie ventures.
Selectie nieuwe eigenaren in samenwerking met medewerkers
Martijn van Rheenen, namens Seaborough-aandeelhouder Momentum Capital: “We betrekken de leiders van de ventures nadrukkelijk bij de verkoopplannen en ze staan daarin centraal. Zo kan het dus ook in private equity: samen met medewerkers een nieuwe eigenaar selecteren die respect heeft voor het team en die de impact van de patenten wil waarmaken. Over het uitvoeren van de exit-strategie van de Seaborough ventures is in juli tijdens de jaarvergadering in Amsterdam gestemd. 93% van alle Certificaathouders stemde nadrukkelijk vóór verkoop van de ventures op een wijze die in balans moet zijn met een positief lange termijn perspectief voor de medewerkers en het realiseren van positieve impact uit de patenten. Ook als dat voor de investeerders enige concessie op de verkoopprijs zou betekenen. Een geweldige uitkomst. Door de uitkomst van de stemming kan ik met Momentum Capital ongewenste scenario’s uit de weg gaan, met steun van het overgrote deel van onze financiële achterban die zich met recht impact investeerder mag noemen.”