Orkaan Nicole stevent af op oostkust van Florida

Orkaan Nicole stevent af op oostkust van Florida

EPA

NOS Nieuwsvandaag, 01:16

In de Amerikaanse staat Florida is op verschillende plekken opdracht tot evacuatie gegeven vanwege een naderende orkaan. De orkaan trok eerder als tropische storm over de Bahamas. Daar moesten 860 mensen elders onderdak zoeken.

Er zijn windsnelheden van 120 kilometer per uur gemeten en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) spreekt inmiddels van een orkaan in de categorie 1, genaamd Nicole. Het evacuatiebevel in Florida geldt ook voor het resort van voormalig president Trump, Mar-a-Lago.

Volgens het National Hurricane Center bevindt Nicole zich momenteel op zo’n 170 kilometer van de plaats West Palm Beach. Verwacht wordt dat de orkaan na middernacht (lokale tijd) aan land komt tussen West Palm Beach en Melbourne, steden ten noorden van Miami.

Stormvloeden

De autoriteiten houden rekening met stormvloeden die de kustlijn van de staat verder kunnen verwoesten. The Washington Post schrijft dat hoge waterstanden al schade hebben veroorzaakt aan enkele gebouwen in kustgemeenten. Afgelopen september werd Florida ook al getroffen door orkaan Ian, een van de zwaarste stormen die het Amerikaanse vasteland ooit bereikte.

Verwacht wordt dat Nicole ook nog over de staten Georgia, North Carolina en South Carolina zal trekken en voor veel regen zal zorgen. Een orkaan in november komt volgens meteorologen overigens zelden voor.