President Sri Lanka ontvlucht land nog voor aangekondigd aftreden

President Sri Lanka ontvlucht land nog voor aangekondigd aftreden

AFP

NOS Nieuwsgisteren, 23:29Aangepast vandaag, 00:50

De president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, is op de vlucht geslagen, melden internationale media. Zaterdag bestormden woedende demonstranten zijn residentie. Sindsdien was hij ondergedoken. De president is met zijn vrouw en twee bodyguards in een vliegtuig is gestapt naar Malé, de hoofdstad van de Malediven.

In Sri Lanka is het al tijden onrustig en er zijn geregeld grote anti-regeringsdemonstraties. De betogers houden de regering verantwoordelijk voor de diepe economische crisis waar het land in zit en eisten al langer zijn vertrek. Er is een groot tekort aan onder meer voedsel, brandstof en medicijnen. Ook is de inflatie torenhoog, waardoor er een historisch groot begrotingstekort is.

Volgens de BBC is niet alleen de president gevlucht. Ook zijn broer, minister Basil Rajapaksa van Financiën, zou het land zijn ontvlucht. Hij heeft ook een Amerikaans paspoort en is mogelijk naar de VS gevlucht. Premier Wickremesinghe zal naar verwachting eveneens vertrekken uit Sri Lanka volgens de Britse omroep.

Vertrek al toegezegd

Na de bestorming van Rajapaksa’s ambtswoning en brandstichting bij de premier thuis, afgelopen zaterdag, had de president al toegezegd dat hij zou aftreden. Het was de bedoeling dat hij dat later vandaag zou doen.

Waarom Rajapaksa heeft besloten om voortijdig het land te ontvluchten, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is dat om te voorkomen dat hij wordt opgepakt door een nieuwe regering. Zolang hij president is, is hij immuun voor vervolging.