Heemkundekring wil politiek onder druk zetten om erfgoed beter te beschermen | Etten-Leur

ETTEN-LEUR – Heemkundekring Jan uten Houte beschouwt de sloop van de oude Tomado-fabriek nog altijd als een ‘onomkeerbare blunder’. Dus roept de heemkring zijn 500 leden op politieke druk uit te oefenen, om bijzondere oude gebouwen in de toekomst beter te kunnen beschermen.

Monumenten en erfgoed werden in verkiezingsprogramma’s voor de vorige raadsverkiezingen nauwelijks genoemd, zegt de heemkundekring. En waar het onderwerp ter sprake kwam was dat volgens Jan uten Houte te beperkt en vrijblijvend. ,,Misschien dat partijen zich heftiger tegen de sloop van de Tomado-fabriek hadden verzet als ze destijds meer over erfgoed op papier hadden gezet.”

De heemkudenkring hoopt daarom dat er in partijprogramma’s voor de verkiezingen in maart steviger passages opduiken over de bescherming van erfgoed en monumenten. De vereniging roept leden op partijen actief te benaderen en om zulke passages te vragen.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Prins Bernhard bezoekt Etten-Leur voor de opening van het Tomado-gebouw in Etten-Leur in 1955. © Nationaal Archief

Geen stemadvies

,,We geven geen stemadvies”, zegt Bernhard Koevoets, bestuurslid van de heemkundekring en schrijver van de oproep. ,,We willen juist dat zoveel mogelijk partijen zich meer over ons erfgoed ontfermen.”

,,Wij hebben 500 leden. De kans lijkt me groot dat we daarmee ook kiezers van alle partijen in huis hebben. Als die allemaal de partij van hun eigen voorkeur vragen om duidelijke standpunten op het gebied van erfgoed en monumenten, kunnen we misschien echt wat teweeg brengen voor deze verkiezingen.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

De oude fabriek van Fri-Jado, vroeger Tomado, aan de Oude Kerkstraat. De foto werd begin 2021 genomen.

De oude fabriek van Fri-Jado, vroeger Tomado, aan de Oude Kerkstraat. De foto werd begin 2021 genomen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

En wat Koevoets dat het liefst in de verkiezingsprogramma’s zou lezen? ,,Dat er serieus onderzoek moet worden gedaan voordat er een pand wordt gesloopt dat een monumentenstatus heeft – of eerder heeft gehad. Dat experts dan kijken: hoe waardevol is dit echt, voordat beslissingen worden genomen die je niet terug kunt draaien.” 

,,De Tomado-fabriek was niet meer te redden omdat de monumentenstatus er eerder vanaf was gehaald, daarna viel er niet veel meer bij te sturen. Het zou goed zijn als bij zulke beslissingen altíjd deskundigen van buitenaf meekijken.”