Experiment programkabinet van Kim Putters, ‘werkt nog niet helemaal uit’

Nieuws & Politiek17 dec ’24 18:01Auteur: Thomas Kist

Het plan tot vormen van een programkabinet dat informateur Kim Putters dit jaar schetste, is ‘in de praktijk nog niet helemaal uitgepakt’. Dat zegt politiek verslaggever van BNR, Leendert Beekman. Ondanks dat er wel een aantal onderdelen vanuit het advies van de informateur opgevolgd zijn, lijkt het plan toch vooral ‘een bezweringsformule om Omtzigt aan tafel te houden en Wilders geen premier te maken’.

Experiment programkabinet van Kim Putters, ‘werkt nog niet helemaal uit’

9 min 12 sec

In de BNR Nieuws Top 150 blikt Beekman terug op het advies van informateur Kim Putters. Na een lange formatie tot het vormen van een kabinet kwam Putters afgelopen jaar met het advies tot het vormen van een variant op een extraparlementair kabinet. Dit zogenaamde programkabinet zou moeten bestaan op basis van een akkoord op hoofdlijnen tussen de fracties PVV, VVD, NSC en BBB. Uiteindelijk kwam het ‘extraparlementaire kabinet’ er begin juli.

Geslaagd plan?

Beekman gaat een aantal van de adviezen van Putters af die destijds werden geformuleerd. Zo was een van de adviezen dat de partijleiders van de partijen in de Tweede Kamer moesten blijven, dit is gebeurd. Bovendien is ook het advies tot het vormen van een hoofdlijnenakkoord opgevolgd. Ook een premier van buiten de politiek is een aanbeveling die opgevolgd is in de vorm van Dick Schoof. Wat niet is opgevolgd, is het plan dat de ministers en staatssecretarissen in het nieuwe programkabinet van buitenaf moesten komen.

Een ander onderdeel van het verslag dat Putters uitbracht, was het op afstand houden van de Kamer en het regeren met wisselende meerderheden. Hierbij wijst Beekman op de deal rondom de onderwijsbegroting die vorige week gesloten is, waarbij het kabinet vooral diende als uitvoerende macht en de betrokken minister niet eens bij de gesprekken was. Ondanks dat, geeft hij aan dat het idee van een kabinet met bewindspersonen van buiten de politiek en het maken van plannen met steun uit de oppositie, niet gelukt is.

Omtzigt en Wilders

Volgens Beekman is het programkabinet zoals geadviseerd door Putters vooral een ‘bezweringsformule’ om ervoor te zorgen dat Omtzigt aan tafel zou zitten en Wilders geen premier kon worden. Hij legt uit dat het een extraparlementair moest worden omdat Wilders geen premier mocht worden, want dan zouden andere partijen afhaken. Bovendien was een extraparlementair kabinet de grote wens van NSC-leider Omtzigt, die eerder was weggelopen bij de onderhandelingen. Volgens Beekman klonk het plan van Putters, ‘op papier als een mooi experiment, wat op die manier vrij goed zou werken’.

Blik in de toekomst

‘Ik heb de afgelopen periode geleerd dat ik niet in een glazen bol moet kijken’, zegt Beekman. Na meerdere crises is het volgens hem de vraag hoelang het kabinet er nog zit. Voor 2025 verwacht hij dan ook geen rustig jaar in Den Haag. Vooral het oplossen van de problemen die er nu spelen rondom de overheidsbegroting kan, volgens de politiek verslaggever, problemen opleveren voor kabinet-Schoof. ‘Ik zie nog niet dat het experiment zoals Kim Putters het bedacht heeft, zich helemaal uitwerkt’, zegt hij.

Experiment programkabinet van Kim Putters, ‘werkt nog niet helemaal uit’Het advies dat informateur Kim Putters afgelopen jaar uitbracht lijkt ondanks een aantal opgevolgde adviezen nog niet helemaal uit te werken. (ANP / ANP)

Schrijf je nu in voor de BNR Nieuwsbrief voor je dagelijkse dosis nieuws en podcasttips. Iedere ochtend en/of middag in je mailbox zodat je altijd op de hoogte bent. Blijf Scherp.